WILHELMINASLUIS  

 ANDEL

        Nieuws mei 2023         

woensdag 31 mei     

Vandaag precies 77 jaar geleden werd ik rond 16.10 uur in een klein Fries dorpje, Itens, geboren. Dit feit leverde vandaag vele felicitaties op. Deze heb ik allemaal met plezier en soms weemoed gelezen en/of bekeken. Eentje ervan heb ik eruit gehaald om hier te plaatsen. Mijn goede vriend van Scheepvaart op Waal en Maas stuurde me onderstaande kaart waarop een narrowboat is afgebeeld.

Dit type scheepjes is hier in de sluis maar zelden te zien. In mijn archief vond ik toch een aantal opnamen van narrowboats en een zestal ervan staat hieronder.

    terug naar boven             

    vrijdag 26 mei 2023  

 Een Rijksmonument zo toetakelen lijkt natuurlijk nergens op. Het is om de toegang voor kijkers tot de sluishoofden trachten te voorkomen hoorde ik. Het laatste woord is over deze actie en de uitvoering ervan nog niet gesproken denk ik. 

Hierboven die afzetting met lint (!) zoals die vandaag is aangebracht om ivm de veiligheid mensen van de sluishoofden te houden. Niet te geloven toch? Een monument onwaardig.

Dan toch maar een foto van de Belgische duwer Mons die het Munnikenland bezocht. Eronder een duo-schutting van rechts de Poolse Hannibal.

        terug naar boven         

donderdag 25 mei 2023   

Net als gisteren weer een begin met een stremming. Vanochtend was het opnieuw mis aan de Waalkant, zodat de "opgesloten" Carmen achteruit varend de sluis weer verliet om een andere route te kiezen. Eerst de berichten van de stremming zoals ze verschijnen op Vaarweginformatie, dus met de foute info erin. De problemen zaten bij de Waaldeuren en dus absoluut niet bij de Maasdeuren of voorhaven aan die kant.

Al vroeg was ik op de sluis om een paar foto's te maken. De mannen van Duikbedrijf Hercules hadden eenmaal gearriveerd weinig moeite om de stremming op te heffen!

Na het opheffen van de stremming was het werkscheepje Sientje (023.24873) de eerste die, samen met wat recreanten,  kon schutten. Vanuit huis is een foto van schepen in de sluis bijna niet meer mogelijk, maar toch een poging gedaan. Uit het archief heb ik daarna een betere foto gehaald van Sientje.

Onze wandeling bracht ons weer langs het Gedenkteken en even hielden we daar halt. Bij de kraan lag de Somnium (023.16051) en die wilde ik wel graag op de foto.

Vanaf Woudrichem kwam de forse duwer Blizzard (023.15499) met een geladen bak voor zich. De combinatie leek te gaan liggen in het Munnikenland. Leek, want een tijdje later, we waren met terug van de wandeling, schutte de Blizzard om richting zuid te gaan met waarschijnlijk dezelfde bak voor zich. 

De laatste vandaag was de Semper Spera (030.21480) uit Krimpen a/d IJssel die richting noord ging en die ik bijna miste. Vanaf een van de bruggetjes zag ik het schip nog in de Waalhaven.


         terug naar boven         

woensdag 24 Mei 2023 

Vandaag maar eens de schepen op de laatste plaats gezet en eerst aandacht gegeven aan een paar verschillende onderwerpen. Om maar meteen te beginnen een bericht van het begin en einde van een stremming. Klopt weer niets van, want de storing was niet aan de Maas- maar aan de Waalkant. Enfin, niet zo'n grove fout. 

 

In ieder geval was de duikvlag goed te zien en was ook duidelijk waar de storing was. Aardig wat klein materiaal werd door een duiker omhoog gebracht. Daarmee was de storing na een keer proefdraaien voorbij.

Op het Waalhoofd West  lag een prachtig vogeltje. Zo te zien een bonte specht, waarschijnlijk een van de spechten die regelmatig op de sluis van de pindakaas komt snoepen. Helaas, dat zal niet meer gaan.

Kwam gisteren een ambulance in grote vaart en met licht- en geluidsignalen vanuit Gelderland de brug over, vanmiddag was al van ver te horen dat een brandweerwagen de brug over de sluis naderde. Gelukkig was de brug niet omhoog. Nu heb ik me laten vertellen dat bij sommige sluizen het bedienend personeel telefonisch wordt gevraagd de brug niet omhoog te doen, of zo snel mogelijk naar beneden te laten gaan. Gedachtig het principe "Elke minuut telt", lijkt me dat logisch. Toch eens informeren waarom dat bij de Wilhelminasluis niet gebeurt.

Dan mijn laatste punt: groenonderhoud op en in de sluis. Heel benieuwd ben ik naar de filosofie die hierachter zit. Wie ik ook spreek, bijna iedereen vindt de staat waarin de sluis zich bevindt afschuwelijk, een regelrechte aanfluiting. Ter illustratie onderstaande foto die ik vanaf het Maashoofd west maakte richting de Waalzijde.

Genoeg gemopperd, eigenlijk vastgesteld. De schepen dan. Het was stil vandaag, maar toch scoorde ik een paar schepen. Allereerst was dat de De Nassau (022.11655), een boot voor fiets- en vaarvakanties.

Veel later schutte de Waalwijkse HS Cobus (023.19009), geladen met schroot, richting noord. 

Tot slot een bekende gast in de sluis, de met containers geladen grote Antonia (02332008) uit Brakel. 

Zo, dat was weer een dag. Wel eentje die een vervolg zal krijgen v.w.b. het groen in de sluis en de contacten met brandweer en ambulance. Ik houd je op de hoogte.

     terug naar boven        

 dinsdag 23 mei 2023

"Dat krijg je als je gepensioneerd en daarna gepassioneerd bent v.w.b. de schepen die voorbijkomen." Natuurlijk heeft de lieftallige dame die deze woorden sprak gelijk: er gaat behoorlijk wat tijd en moeite zitten in het onderhouden van deze website. Maar van beide zaken heb ik meer dan genoeg! 

Genoeg gepraat, dus beginnen maar met een foto van het voor-en achterschip van de Sayonara die met containers op pad was. 

In het Munnikenland lag de Zeeleeuw (023.28306) met een flinke lege bak ervoor. De duwer bleef daarvoor eerst een tijd dobberen bij een rode boei bij de ingang van het Munnikenland.

Op de plaats waar op de foto hierboven de Zeeleeuwcombinatie is te zien lag eerder geruime tijd de mij onbekende Janna-Maria 3. 

Een afspraak riep ons naar Brakel en dan moet/wil ik altijd een kijkje nemen bij de Waal.                                                   Ook nu weer deden we dat en daarbij smaakten we het genoegen een aardige combinatie voorbij te zien komen van de Daan (040.28330) met een aantal bakken met kolen erin voor zich.

Natuurlijk gaan niet alle passanten van de sluis op een dag op de foto, dat zou ook ondoenlijk zijn. Maar de Edison (030.31170) vond ik een goede afsluiter voor deze dag.

          terug naar boven          

zondag 21 mei 2023    

Weinig te doen op de sluis, buiten verbaasd zijn over de strapatsen van de onvermijdelijke kijkers en bezoekers. Lopend, fietsend en zelfs op de motor maken die soms de sluis onveilig. Je moet dan goed op je tellen passen en zeker op je kinderen. Verder is de brug een geliefd uitzichtpunt waarvan de meesten denken dat de parallelweg autovrij is. Dat is dus niet zo.

Afijn, hier de oogst van de afgelopen dagen, te beginnen met de oude sleper Maas (059.50300) uit Aalst die  woensdag jl. op weg was naar Vianen. Vanmiddag kwam de boot trouwens weer terug.                             

 Een dag later, donderdag, maakte ik een foto van de Vector (094.98339) die op dat moment ingesloten leek tussen de Volharding (023.15693) links en rechts de Rigel (033.10498). Gisteren maakte ik nog een opname van de toen alleen liggende Vector.

Ook op donderdag jl. ging de Vagrant (022.03999) die lag te laden op de foto.

Ook was ik paraat bij het arriveren van de Experience (023.17339), een onbekende voor me.

Een dag later was het behoorlijk druk in het Munnikenland. Achter elkaar een drietal foto's dus maar,  eigenlijk onder elkaar. Het zijn de bekende Animo (023.19464), de Volharding (023.15693) die toen lag te lossen en de forse Warber (023.34960) die een bak op kwam halen...........geloof ik. 

Gisteren twee foto's van de Mariëtte (023.39363) die samen met de Zwarte Meer richting Merwede schutte.

Tot slot, wat dit item betreft,  een foto van de Veerhaven VII (023.19631) die met vier bakken langs kwam toen we een uurtje in de uiterwaarden bij Brakel wandelden. 

Dan toch maar aandacht voor iets geheel anders. Het is moeilijk om te zien, maar mijn betere helft maakte een aantal foto's, met haar i-Pad, van een bezoekje dat een ree aan ons bracht. Kijk goed ietsje rechts van de vlaggenmast. Op het derde plaatje lijkt het reetje vriendschap te hebben gesloten met een fazant.

     terug naar boven             

woensdag 17 mei 2023

Vandaag toch aardig wat schepen gezien en van een paar, ook al waren het bekenden, maakte ik ook nog een foto. De Hanzestad (023.24806) bijvoorbeeld die in het Munnikenland bij Covaco werd gelost.            

 Ietsje verder lag de Wodara (018.23235) om een nieuwe lading in te nemen.      

Helemaal achteraan, ver van de weg, lag de Zeeleeuw (023.28306) met een flinke bak op verlossing te wachten.

In de sluis schutte de Solide (022.03954), maar gezien de stand van de zon maakte ik er maar geen foto van. Omdat het een onbekend schip was reed ik naar Poederoijen waar het schip voorbij zou komen. Twee foto's daarom van deze Solide. 

Bij De Heus in Andel zag ik een onbekend schip liggen, de Werkendamse Amiratio (023.10849). Later kwam dit schip trouwens schutten.

Niet veel later een behoorlijk volle sluis van de Lucia met een ponton, twee recreanten en de Batouwe (020.07960) uit IJzendoorn.

Al vrij vroeg zag ik mijn laatste schutting. De nijvere Zwarte Meer (020.07729) kreeg in de sluis de oude David (020.02241) mee, een recreant uit Aalst. 

Meer niet vandaag, maar nog wel een aanvulling op en van een van de pagina's over de Tweede Wereldoorlog.

              terug naar boven           

dinsdag 16 mei 2023

Weer een rustige dag wat de scheepvaart betreft. De schutting van de Mer-Blue (023.35071), geladen met containers en richting noord, was daarom een prettige afwisseling.

Wij vertrokken daarna richting Zaltbommel, maar bij het Gedenkteken kwam al de eerste stop omdat bij Covaco in het Munnikenland de Belgische Nano (023.14561) uit Oupeye lag te lossen.

Omdat we vroeg waren, besloten we over de Waaldijk naar Zaltbommel te rijden. Tijd genoeg om te zien of er nog vaart was op de Waal. Dat was er, de eerste die ik zag was de Werkendamse Govert Sr (023.31739).

Stroomafwaarts kwam de Veerhaven XI (023.33095) eraan met vier flinke bakken voor zich. Ook een foto waard natuurlijk. Eerst de combinatie en daaronder een foto van de Veerhaven solo.

Daarna lieten we de vaart de vaart en gingen we na onze afspraak in Bommel linea recta naar huis. Juist op tijd om daar de Antonia (023.32008) te zien schutten. Ik maakte er een aantal foto's van, o.a. van het zicht vanuit onze woning, foto 4 en 5.

                          terug naar boven              

  maandag 15 mei 2023   

Vanachter een uitstekende koffie zag ik al vroeg de Zwarte Meer (020.07729) richting zuid schutten om in de Maashaven te worden ingezet bij werkzaamheden. Later maakte ik er een foto van. 

Foto's maakte ik ook van het Munnikenland waar een aantal schepen lag. Bij de kraan werd de Schoonenburg (023.16015) uit Nieuw Lekkerland gelost.

Verderop, bij de laadpijp, was de Rotterdamse Da-Mar (021.02904) bezig om een lading in te nemen.

Nog verder naar achteren lagen de Esto-Fidelis (023.17616) en de Zwolse Vadesto (023.12714) naast elkaar te wachten op de dingen die gingen gebeuren. 

De Jannelien (023.11351) dobberde in de haven in afwachting van een vrij plaatsje bij de fabriek.

 Helemaal vooraan bij de weg was de Sanitas (023.17635) bijna geheel verborgen door twee bakken. Dat waren de grote Nete en de kleinere Gerrit-Jan (023.20863).

In de sluis was de oude Ber-Nel uit Noordwolde een aandachttrekker, maar ook de veel modernere L' Avenir uit Werkendam  ging op de foto.

Dan was dit het weer voor deze dag. Morgen ligt nu nog in het verschiet.

          terug naar boven      

    zondag 14 mei 2023    

Een gedenkwaardige dag wordt dit waarschijnlijk. Immers, Feyenoord maakt kans kampioen te worden en zeer, maar dan ook zeer waarschijnlijk gaat dat tegen Go Ahead Eagles eigenlijk zeker lukken. Maar nu even tijd genomen voor de rustende schepen in de Waalhaven. 

Staande op het westelijk Waalhoofd zag ik twee Inspé-schepen tegen de nieuwe remming liggen. Voorop de II (021.00095) en erachter de IV (032.50021).      

Aan de andere kant, bij de reservedeur, zag ik de Zwarte Meer (020.07729) liggen. Dit schip is al enige tijd bezig met werkzaamheden in de Waalhaven. 

Dit is dan alles voor vandaag. Feyenoord roept immers!  

          terug naar boven       

donderdag 11 mei 2023    

Bij vlagen was het behoorlijk druk vandaag, zodat het aantal "schutters" tevredenstellend was. Maar dit keer maakte ik alleen foto's van het Munnikenland waar zes schepen lagen. Vooraan bij de weg lag de Sanitas (023.17635) met de Presto (023.14004) en de Zeeleeuw (023.28306) tegen zich aan. 

Erachter zag ik de Desiré (023.11441) met daar weer voor de Pro Rata (023.13212). 

Helemaal achteraan zag ik de Sliedrechtse Harmonie (020.08131).     

Tot slot nog een foto met alle zes schepen erop. Niet echt duidelijk, maar toch maar geplaatst.

          terug naar boven         

dinsdag 09 mei 2023    

Eigenlijk was het geen weer om buiten foto's te maken. Ik deed dat dus ook maar niet. Vanuit huis toch wat foto's gemaakt en zeker van de Belgische Ambro (023.28749) uit Brugge. Eerst ging het voorschip op de foto, daarna het achterschip. Omdat het schip verborgen in het groen leek, toch nog een foto extra. 

Was de Ambro een onbekend schip voor me, de Bark (023.09423) uit Rotterdam kende ik wel. Ook dit schip ging vanuit huis op de foto, de camouflage leek zo bijna perfect.

                       terug naar boven          

     maandag 08 mei 2023     

Vandaag maar beginnen met een terugblik en wel naar jl. zaterdag  en in het bijzonder naar de Rodeo. De fotograaf was Joost Roeland die de foto in 2021 in de buurt van Empel maakte. Waar ik een stukje van die foto afhaalde, stuurde Joost me een complete foto.

In de Waalhaven lag vandaag de Zwarte Meer (020.07729). Vanaf het Waalhoofd van de sluis kon ik niet zien welke werkzaamheden daar werden uitgevoerd.

In het Munnikenland twee schepen uit Zwijndrecht. Bij de weg zag ik de Marinier (060.00027) en bij de kraan werd de General (023.11228) gelost. 

Dan was er enige verwarring over een schip, was het nu de Amigo of de Imago. Het bleek de tweede te zijn en het was op weg naar De Heus in Andel. Hieronder een archieffoto, maar dan in het Munnikenland.

In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem zag ik in een lange gang kunst hangen en staan. Erbij was ook een foto en schaalmodel van de Gorinchem V. Een schip dat een roerig bestaan had.

Dan kwam ook de Z9 weer langs op een rondje Land van Heusden en Altena. Het schip lijkt nu bijna dagelijks langs te komen.

Tegen het einde van de middag zag ik de Baco (023.11936) de sluis in komen. Toch maar een foto gemaakt.

Tot slot een foto van de Nijmeegse Kempenaar Padua (033.10043) die in de afvaart is op de Linge in de buurt van Heukelum. Hans de Weerd maakte de foto.

              terug naar boven        

    zondag 07 mei 2023     

Vanmiddag raakte ik aan de praat met een mij onbekend echtpaar waarvan de man vertelde van Rijkswaterstaat te zijn. Hij begreep niet dat de sluis, toch een Rijksmonument, in zo'n deplorabele toestand verkeert. Een groene kolk kan natuurlijk mooi zijn, maar dit leek meer op verwaarlozing. Ik kon het alleen maar eens zijn met hen. Hieronder twee foto's die ik vanmiddag maakte van onze groene sluis.

Wat ook ter sprake kwam is de vernieuwing van het geleidewerk in zowel Maas- als Waalhaven. Ziet er prachtig en heel verzorgd uit. Maar het feit dat de afmeerpalen in de Waalhaven oost zijn verdwenen, schepen kunnen daar nu niet meer afmeren, roept ook vraagtekens op. Misschien komen er nog nieuwe palen? Hieronder rechts op de foto's bij de reservedeur eerst met en eronder zonder genoemde palen. 

Tot slot van deze rustige dag een opname van een stuk van de Z9. Bewust de helft om twee bekenden op de foto te krijgen. Wie het zijn?  Zeg ik niet, raad maar.

             terug naar boven           

  zaterdag 6 mei 2023   

Gisteravond zag ik een Duits schip richting sluis komen. Tot mijn verrassing ging deze Rodeo (023.23640) niet naar de sluis maar zocht het een plekje bij De Heus aan de Rib. Vanochtend zag ik de Rodeo in de sluis liggen, maar mijn kleding was op dat moment niet zodanig dat ik me ermee buiten zou kunnen vertonen. Gemiste kans dus.

Googelen leverde weliswaar een foto op van deze Rodeo uit Useln, maar de naam van de fotograaf/-grave stond er niet bij. Toch maar geplaatst, maar wel met de gedachte dat die foto onmiddellijk wordt verwijderd als de maker bekend wordt.  (Fotograaf was Joost Roeland en de foto mag blijven staan.          

Bij de Rib lagen vandaag twee schepen, de Maravilla (022.05120) en de Safira (023.13919), die hier niet zo vaak zijn te zien. Twee foto's uit eigen archief dan maar. Beide foto's passen niet echt bij een foto uit mei, maar het zijn wel leuke plaatjes.

                    terug naar boven        

    vrijdag 05 mei 2023   

Vandaag bijna geen foto gemaakt, ook al omdat het wel heel rustig was in de sluis. Als passanten zag ik alleen de Cornelis B, Novamente, Naomi en Zeearend. Wel heb ik nog wat opnamen van gisteren, te beginnen met de Belgische Roadrunner (060.01943) uit Brugge, een onbekend schip voor me.             

Bij het maken van de foto hierboven zag ik door de geopende sluisdeuren in de Waalhaven de Albula (023.14853) liggen.

Later twee schepen in de sluis. Het waren de Friese S-Inne (033.10516) uit Workum en aan de andere kant de Dordtse Via Nova (031.70631). De eerste was onbekend voor me en dus maakte ik, na de brug-foto, de wandeling naar de Waalkant van de sluis om ook daar het duo vast te leggen.

Natuurlijk wisselde ik wat woorden met de schipperse die voorop stond. Niet al te veel, want mijn Fries is behoorlijk roestig geworden. De S-Inne voer als eerste uit. 

Bij het uitvaren zag ik aan de zijkant van de S-Inne een bord met tekst. Jammer genoeg niet in het Fries, maar dit maakt de tekst natuurlijk voor veel meer mensen leesbaar.

 Hier doe ik het mee dit keer. Wel heb ik nog een krantenartikeltje over de Nymphaea op de pagina over dit schip geplaatst.

           terug naar boven           

  woensdag 03 mei 2023  

Vanochtend viel het me meteen op: de sluislichten brandden niet. Op een gewone woensdag als nu worden die geacht vanaf 06.00 uur in actie te zijn. Raadplegen van mijn mails gaf de oplossing.

Enige activiteit bleef een tijdje achterwege tot een personenauto met zeer gezwinde spoed voorbij kwam schichten richting het wachtgebouw. Weer een tijdje later verscheen de volgende tekst in mijn mail-programma.

Inderdaad brandden de sluislichten  nu wel en het eerste schip kwam de sluis in.

                                                          terug naar boven       

  
 dinsdag 02 mei 2023  

 Opnieuw een heel rustige dag met wel heel weinig schepen. Shalom kwam langs, voorafgegaan door de Tripang, even later ook de Anna, maar de foto's waren van en voor de Dordtse Courage (023.24112) en de Mintaka (020.05652) uit Zwolle.                           

Was het in de sluis, ondanks een aantal recreanten, rustig, enerverend was het bij de brug en de Parallelweg. Materiaal moest worden overgeladen ten behoeve van de remming, liever gezegd het pad langs de remming

Vanuit huis konden we aardig zien wat er allemaal gebeurde. Vanaf de Parallelweg moest de boel, aange-voerd door een tractor en een flinke vrachtwagen,  naar de Maaskant van de sluis worden getransporteerd.

Dat was het weer voor vandaag. Morgen geen update zoals het er nu uitziet.

               terug naar boven