WILHELMINASLUIS  

 ANDEL

Lucretia     

Als ex-Nieuwedieper (inwoner van Den Helder) kijk ik met regelmaat op de Facebookpagina "0223 Nieuwediepse foto's". Op 17 februari 2019 plaatste Bart Jellema daar een foto van de Lucretia met als bijschrift: "Commandantsloep Lucretia bij de Ankerparkbrug in Den Helder op 26 januari 1953, in dienst van 1945 tot 1975".

Links is een stukje van die Ankerparkbrug te zien, rechts nog een stukje van het ex-Ramschip Schorpioen, waar destijd Marva's (Marine Vrouwen Afdeling) op waren gelegerd. De Lucretia vaart hier in de Binnenhaven van Den Helder. 
Hieronder een foto van die Schorpioen.


De Lucretia zag ik voor het eerst bij het uitvaren van de Wilhelminasluis op 29 mei 2012. Het scheepje viel me toen al zo op dat ik er een foto van maakte. Het schip zag er goed uit, was ook duidelijk in gebruik als recreatievaartuig.

De Lucretia is een zgn. Commandantsloep die in 1967 werd gebouwd en dienst deed bij de Koninklijke Marine als Y 8057 tot het in 1979 buiten dienst werd gesteld. In een reactie op de foto van Bart Jellema schreef Gerard Dalman: "Jaren op de Boomhoek in Loosdrecht gelegen als sloep van CDTMOKH (Commandant Marine Opleidingskamp Hilversum).

Veel meer is over de Lucretia niet te vinden, hieronder ligt het voor onderhoud op de toenmalige Rijkswerf in Den Helder. De vier foto's komen van Maritiem Digitaal.


                    terug naar Bijzondere Schepen