WILHELMINASLUIS  

 ANDEL

 Alles wat ergens anders op de website niet past, zoals schepen die ik voor het eerst door de sluis zag passeren, bijzondere werkzaamheden, etc. wordt hier geplaatst om voor een aantal weken te blijven staan. Daarna wordt het artikel verwijderd of houdt het een vaste plaats ergens op de website. De info hieronder hoort bij februari 2024.

27/29 februari 2024   

Nog steeds dat vervelende weer en dus maar weinig foto's. Ik zet er maar niet bij op welke dag die zijn gemaakt, ik heb gewoon zo nu en dan mijn camera gepakt. Een kenner ziet de bomen op de voorgrond en weet dan de plaats waar de foto's zijn gemaakt. De Trekvogel bijv. (023.12254) die terugkwam van een klus ergens langs de Maas. Zie hiervoor ook 26 februari jl.hieronder.          

In het Munnikenland lagen continu een aantal schepen, twee ervan zette ik op de foto. Eerst de Janneke (031.70656) en dichtbij de weg was het de Fox. Ik moet zeggen "een" Fox want gegevens van dit schip heb ik niet. 

Meermalen heeft mijn zwager Jos vd H. blijk gegeven van een uitgebreide algemene kennis, de laatste keer herkende hij een Nijlgans, dus misschien dat hij me ook dit keer kan helpen en me wat gegevens van die Fox stuurt.

Aan de Rib was het ook druk. Daar lagen o.a. de Obelix en de Trias. Zie daarvoor ook de info van 26 februari hieronder.

Dan toch nog wat foto's die ik vanwege de regen vanuit huis maakte. Het gaat in beide gevallen om twee bekende schepen, hoewel het alweer enig tijd geleden is dat ik ze hier zag. De uit Zwartsluis afkomstige Initium (023.12819) was de eerste, de Breeze (021.04388) de tweede en daarmee de laatste van deze maand. 

De maand februari is voorbij en maart volgt. De gegevens van februari blijven voorlopig staan. Er wordt daar ook niets aan veranderd. Voor de maand maart maak ik een nieuwe pagina aan. Morgen zal die worden geopend.  

26 februari 2024   

Behoorlijk regenachtig vandaag, zodat ik mij maar kort buiten liet zien. Toch een paar foto's kunnen maken. In de Waalhaven lag sinds gisteren de Obelix, een schip dat weliswaar zelf aandrijving heeft, maar in de praktijk wordt geduwd door de Trias. Dat laatste schip schutte al vroeg vandaag, de schutting van de Obelix later zag ik wel. Hieronder het tweetal aan de remming in de Waalhaven, eronder drie foto's van de passage van de sluis door de Obelix solo. De laatste foto, in de regen, laat zien dat de besturing van de Obelix in de open lucht gebeurt.                            

Niet lang erna een echt transport van een casco. Voorop de Willem (021.03100) en achteraan de Trekvogel. Waarschijnlijk kwam het transport uit Werkendam, reisdoel voor mij onbekend. Misschien wel Heusden, misschien Oss. Hieronder op de drie foto's de juiste positionering tijdens de schutting.

Later kwam de Delta (023.09829) weer terug om richting Waal te gaan.

Dan de laatste foto en wel eentje van de Walrus II. Ook die schutte richting Waal.

terug naar boven

23 t/m 25 februari 2024 

Allereerst een rectificatie op de foto van gisteren van een The-An schip. Zowel mijn betere helft als ik maakten een verkeerde keuze. Mijn goede vriend Joost Roeland attendeerde ons er namelijk op dat het schip op de foto de The-An XV (023.15780) is en hij stuurde er onderstaande foto bij om deze opmerking te staven.  

Was het vanochtend, eigenlijk de gehele dag, rustig, gisteren was het wel heel erg druk. Dat bleek te komen door een stremming van de Sluis bij Rossum. Eén van de schepen die hier bleef liggen, in de Maashaven, was de Werkendamse Perficio (032.28753). Dit schip in de Maashaven kende ik nog niet en dus maakte ik de wandeling naar en over de brug van de sluis.

In de loop van de middag was daar opeens een schutting met twee forse recreanten. De eerste viel duidelijk onder de benaming "Tupperwarevloot". Dit is een kwalificatie van één van de sluiswachters van de sluis. Het andere schip was een oudje en zo oogde het ook. Dat was de Elza uit Alphen aan de Rijn. Veel kon ik er niet over vinden: Wel het Europanummer 023.09906. Het schip schutte richting Maas.

Het was een fotowaardig scheepje dat hier dan ook met vier foto's een plaatsje krijgt. Meer info kon ik er niet over vinden. De twee vogeltjes die een plekje zochten en vonden in één van de bomen langs de sluis, vielen op. Pimpelmezen en koolmezen leven zonder problemen bij elkaar. Zo kan het dus ook.

         

18 t/m 22 februari 2024 

  Deze periode flink wat schepen zien passeren, waaronder een aantal "nieuwelingen".  Hieronder volgen wat schepen die net op de momenten schutten dat ik op de sluis was. Allereerst de Onus (023.28382), een schip dat ik met een andere naam al eens zag passeren.

De Vos (023.14006), een werkschip, begint hier een bekende "schutter" te worden. Vaak twee maal daags te zien, eerst naar het werk en daarna naar huis.

Onbekend voor mij was wel deze Deo Favente (022.04682).

Niet nieuw maar behoorlijk opvallend is de duwer Jamaica (020.08782), een prachtige verschijning. 

In het Munnikenland zag ik in alle rust de Verwachting (023.11065) aan het werk. Een bekend schip, maar vanwege de foto en ligging toch een plekje in dit verslag.

Op de terugweg van onze fikse wandeling zagen we vanaf het Gedenkbeeld een The-An net uit de sluis komen. Het was te ver om de tekst aan boord te kunnen lezen. Mijn betere helft dacht er de The-An VIII in te zien, ik houd het bij de The-An XII. Wie weet?

Dan tot slot een schip dat ik niet zag passeren, ik heb er dan ook geen foto van. Het was de Belgische Tjork Ven of Tjorkven uit Brugge. Op foto's te zien lijkt het me een spits toe. Afijn, misschien heeft iemand een foto van het schip voor me. 

Het verslag is bijna klaar, maar in de tuin paradeerde een tijdje een gans. Opnieuw waren mijn betere helft en ik het niet eens. Zij noemde het een Kolgans, ik ging voor Nijlgans. Wie zou er dit keer gelijk hebben?


10 t/m 17 februari 2024  

Maar weer eens een aantal schepen op de foto gezet. Een schip als de Gillis (040.29060), uit het Friese Hemelum, zit daar natuurlijk bij. Datzelfde geldt voor de Helena Jantine (023.14002). Dit schip, uit Alblasserdam, kende ik nog niet. 

Ook in het Munnikenland lag de Participant (023.15923), terwijl de 110 meter van de Orion (023.18675) later de sluis passeerde op weg naar de Waal. 

 

Nog twee schepen die ik niet al te vaak zie, de Vos (023.14006) en de Tycha (023.19356). 

Eerder deze week zag ik de passage van de sluis door de Somnium (023.16051). Het zorgde voor een behoorlijk lange rij wachtenden.                        

Het blijft lastig om schepen te kiezen die op de site komen. Zeker ook omdat ik natuurlijk lang niet alle passages van schepen zie. Maar "so be it", elke dag leert men bij zegt men dan wel. Afijn, deze keer eindig ik met twee schepen die beiden nieuw voor me zijn. Eerst passeerde de Antiosas (020.05867) uit 's Gravenpolder. De eerste foto maakte ik zelf zittend achter mijn computers, de foto eronder is van Joost Roeland.  

De laatste foto's zijn weer van mezelf en tonen de Werkendamse Leah (021.02518), een schip dat ik onder oude(re) namen wel eerder de sluis zag passeren. 

Maar goed. Nog steeds ben ik bezig mijn weg te zoeken in het Internet en meer in het bijzonder v.w.b. de inhoud van www.wilhelminasluisandel.nl.  Komt goed, denk ik. 

Stremming Wilhelminasluis 09+10 februari 2024 + stremming voorbij

Maar bijna niet te geloven: op donderdag 15 februari alweer een storing. Momenteel is die stremming ook weer voorbij. Eens kijken hoe lang de volgende op zich laat wachten.

09 februari 2024  

Ach, je weet hoe het gaat als je pensioen krijgt en een lege agenda hebt. Het kan dan gebeuren dat je pas rond 10 uur aan het ontbijt zit. Dat kan dan ietwat chaotisch verlopen als interessante schepen voorbij komen. Vandaag kreeg een grote combinatie uit Sliedrecht voorrang. Het was een bak uit Urk "B1002" die de aandacht trok. De mij nog onbekende duwer Edith (023.18448) hield het transport in goede banen.

Het duurde niet lang tot de Edith weer terugkwam, maar nu solo. Zie hieronder.

Ook aandachttrekkend was de Zwaantje-1 (023.22426) uit Zaltbommel die richting Maas ging. 

We reden wat rond in de buurt van de sluis, maar eerst brachten we lopend een bezoekje aan het beeld op de grens van Gelderland en Noord-Brabant. We zagen daar de Alm (023.08670) die werd gelost en verder naar achteren lag de Sumus Umbra (060.04202) met de bak Topaas voor zich. 

Later, we waren weer thuis, kwam de bekende duwer Jamaica (020.06792) voorbij. Deze duwer was op weg naar De Heus in Andel. Hieronder eerst die Jamaica in de sluis en eronder de Jamaica vanaf Poederoijen gezien richting Andel. 

Wij moesten vanmiddag, we wilden het trouwens graag, naar een plek waarop goed zicht was op de Waal. Ik nam me voor alleen bekende schepen op de foto te zetten. De Zwaantje-1 kreeg dus geen gezelschap, maar de foto die ik maakte liet ook de Con Zelo zien die stroomafwaarts ging. 

Heb je zelf foto's van schepen op de Maas, Waal of Afgedamde Maas"   Graag! 

08 februari 2024.   

Hoewel het weer op deze dag bepaald niet uitnodigend was om foto's te maken, was het een mooie gelegenheid om wat foto's te plaatsen die ik al eerder maakte. Zo zag ik in het Munnikenland de Zeeuwse Dinero (023.22844) liggen wachten op een plaats waar je niet vaak schepen ziet liggen wachten, aan de overkant van de fabriek.

Op "gewone" plaatsen lagen drie schepen. Vanaf het gedenkbeeld waren dat de Vaganto (032.70687), de mij onbekende Coram Deo (048.03340), die ontbrak tenminste in de lijst, en de Rigel (033.10498).Thuis zag ik nog de Damina-K (023.28752), tenminste een deel ervan.

Nog net vond ik nog een drietal foto's in mijn camera. De eerste was van de mts IJsselmonde (033.10459) die samen met de Zwitserse Exellence Coral (070.01711). schutte.

 Vandaag, 08 februari, werd gewerkt aan het groen in de sluis. Er werd grof materiaal gebruikt, maar zo lukte het wel om in één dag de hele sluiszijkanten te kortwieken. 

Verder nieuws was dat er weer eens een storing was. Het was een probleem aan de Waalkant van de sluis en zeker niet aan de Maaskant. De stremming werd trouwens wel snel en adequaat gemeld.

Tot slot nog een foto van een RWS-schip. Het kon de RWS73, maar ook wel de RWS72 zijn............ dacht ik. Mijn scheepsherkenning laat nog steeds veel te wensen over, want het was de RWS71.


      terug naar boven     

Begin van februari

Jammer genoeg ben ik in de eerste week van februari maar weinig op de sluis geweest. Toch een paar foto's kunnen maken, waaronder eentje van het werkschip Zomp (023.37783).

Hildamar (032.70707) was een bekende, toch maar op de foto.

Transporten trekken meestal de aandacht en dat ging ook op voor de Parcival (023.23869) die de kleine Springer (021.04374) achter zich had.


Nieuw voor mij was de sleper/duwer Major (023.09469). 

Als laatste een opname van een recreatief vaartuig. Besturing en bediening van dit varend bungalowtje gebeurt voorop.


terug naar boven