WILHELMINASLUIS  

 ANDEL


vrijdag 24 mei 2024             

 Weinig actie vandaag. De Ursel (040.14810), Hanne (053.06280) en de Hydra (A850) zijn toegevoegd aan de diverse overzichten. Vandaag trok een schip (een kotter?) uit Elburg van de ESBship mijn aandacht en het kreeg dus een foto. Europanummer is 022.05438.  


20/23 mei 2024

Oogst van een paar dagen met ook een tweetal verrassingen. De eerste is een Duits schip dat ik hier nog niet eerder zag. Het was de Ursel uit (040.14810) Rockstadt (?) aM.

Verrassend ook een flink aantal hardlopers die over de brug kwamen. Die bleken deel uit te maken van een team (Team 23) die i.h.k.v. de Roparun op weg waren naar Amsterdam. Twee foto's van lopers en de rust-/hulppost op het parkeerterrein hieronder.

Heel verrassend de passage van een ex-Marineschip, de Hydra A 805.  

De Porthos (023.34510) kwam zelfs tweemaal met een flink aantal containers langs. Hieronder een viertal foto's van de eerste passage.

In de loop van de dag ook twee opvallende transporten. De eerste was de Trekvogel (023.12254) die met wat pontons ervoor richting noord ging.

Nog een transport was dat van de Hanne ( ) die met de Westergoo (053.06280) op pad was.

Dan de laatste foto alweer en wel eentje van de Rotterdamse Batavia (031.70622). Waarom van dit schip? Zomaar.  

Wel, dit was het weer voor vandaag. Geen idee heb ik wanneer de volgende aanvulling komt. Dat heeft natuurlijk te maken met de passage van interessante schepen e.a.

 zondag 19 mei 2024 

Vandaag flink wat recreanten, maar toch ook een containerschip. Dit keer was dat de Friese Faresia uit Staveren. Staveren? Hollanders noemen dit stadje Stavoren, ook leuk. Niet alleen vanwege de Friese vlag, maar zeker voor het mooie beeld dat het schip maakte, een aantal foto's. 

terug naar begin mei  

Containers dinsdag 14 mei                

Vandaag leek het containerdag. Eén van die schepen kreeg foto's en wel Alfa-Rosso (023.31021). Een andere met containers aan boord was de Mer-Blue.

 Nog geen uur later alweer een schip met containers, dit keer een bekende. Het was de Brakelse Antonia (023.32008) die richting Maas ging.


Volle sluis zondag 12 mei

Hierboven een foto van de eerste schutting vandaag, een flink aantal recreanten richting Maas. De hele dag zou het druk blijven, maar zo'n volle schutting deed zich niet meer voor. Hieronder een opname van het enige vrachtschip dat ik vandaag in de sluis zag. Het is de Belgische Tora-Zo op een foto van Joost Roeland.                


t/m zaterdag 11 mei

Prachtig weer en dat is voor landbouwers natuurlijk heel prettig. Maar ook recreantenvaart komt dan weer los. Het wordt dus weer druk in de sluis. Voor mij doen alleen de onbekende schepen en/of bijzondere transporten ertoe. Zoals dit begin, een foto van de mij onbekende sleper Taurus (020.06618) uit Werkendam.  

Niet lang erna schutte de bekende Rosalott, de ex-WR74, die nu een extra likje verf leek te hebben gekregen. Thuishaven als vermeld achterop is Geldrop.

In het water tussen de Wilhelminasluis en het samengaan van de Waal en Maas kwamen de Columbus, van de Waterfeesten uit Kerkdriel, en de kleinere Rosalott elkaar tegen. 

Dan weer twee onbekende schepen. Eerst was dat de in Vlaardingen in 1912 gebouwde Hera die nu als thuishaven Den Hout kent. Of zou dat toch Katwijk z/h zijn.

Dan een schip dat ik hier nog nooit zag en dat wat mij betreft valt in de categorie oude en voormalige beurtschepen. Het was de Nexus II dat ik niet als Fries schip herkende.


begin maar weer boven 


   dinsdag 07 mei

  
Dinsdag jl. leverde twee hier nog niet bekende schepen op. Allereerst was de Salvatore
(023.10954) uit 's Gravendeel aan de beurt.

Later op de dag een Belgisch schip, met thuishaven Schilde achterop. Het was de River Drone 9 (061.05774).

Meer onbekenden niet, maar toch nog één schip. Eentje die hier vaak komt om te overnachten in het Munnikenland, de Antonia. Drie foto's van dit schip omdat dit schip verzeild raakte in een stremming van behoorlijk wat tijd.

De storing werd veroorzaakt door materiaal dat daar niet hoort, stenen e.d. Het duurde even, maar toen de duikers eenmaal waren gearriveerd was de klus snel geklaard.

On the road, begin Mei 2024.  

Je hebt gelukkig mensen die de kleine olifantenpaadjes kiezen in hun trips naar hier en het verre daar. Twee van mijn oom-zeggers behoren tot deze categorie. Vandaag daarom een aantal foto's van deze jongens. Allereerst een prachtige opname van het HMS Belfast die al heel lang in de Theems in Londen ligt als herinnering aan vroeger. 

Uit verschillende plaatsen kwamen foto's van Arnoud en Lennard. Zo ook een opname uit Rijeka in Kroatië, maar ook een plaatje uit Malta. Het trio foto's wordt gevormd door een opname uit Helsinki.

Nog twee foto's: eerst schepen aan de kade in Riga in een trip in de Baltische staten. Eronder een foto vanaf de brug in Bratislava. 

 Leuk, om zulke foto's te zien. Wie weet volgen er nog wel meer.                  

Begin Mei  2024

Niet echt druk vandaag, ik zag tenminste alleen maar recreanten passeren. Ik zocht daarom mijn toevlucht tot de vier schepen die in het Munnikenland lagen. Achteraan zag ik de Westeind (023.14043) die werd gelost. Vooraan een rijtje van drie schepen, de Christina, de Duitse Willy Raab (040.23700) en de Viator. Alleen de Willi Raab is een onbekend schip voor me.

Vanochtend vroeg zagen we vanuit de typekamer een eendenpaar. Het werd een lust om te zien, de twee vogels bleven op het gemak in onze tuin. Daarom toch maar een foto geplaatst.

06 mei 2024 

De klad is er een beetje in gekomen: de sluis krijgt veel te weinig aandacht. Maar ook foto's van schepen als de Hendrika (031.70656) en het veel kleinere Search and Rescue vaartuig Hellegat (023.25247) zouden bijna ontbreken. Hieronder daarom de Hendrika en daaronder de Hellegat, beide vaartuigen zag ik nog niet eerder in de sluis.    

Interessant het krantenartikel over de NATO-brug dat ik heb geplaatst onder een eerder artikel over deze brug tussen Sleeuwijk en Gorinchem. 

Interessant zeker ook de publiciteit over de nog aanwezige munitie in de bodem. De Gemeente bracht daarover wat artikelen, maar ook een interessante kaart over mogelijke vindplaatsen van oud wapentuig uit WW2.  
.