WILHELMINASLUIS  

 ANDEL

Cornelis Zeeman 

In mijn archief zat al heel lang een foto van een aantal sluiswachters, keurig naar de fotograaf kijkend. De foto is waarschijnlijk genomen in 1932 op het westelijk Waalhoofd. Van de mensen op de foto was buiten de naam weinig bekend. Van links naar rechts staan hier: W. van Tilborg - P. Hetjes - W. Unk - J. den Besten - D. Verdoorn - C. Zeeman.

Wel vond ik in het archief in Heusden een mini-krantenbericht waarin melding werd gemaakt van de aanstelling van C. Zeeman tot sluisknecht op de Wilhelminasluis.

Op een rommelmarkt kocht ik rond 2008 een brochure van Elbert Hak. De titel ervan was "Het leven........ één gedachte". Voor zover ik al snel begreep ging het vooral over Woudrichem, Giessen, Rijswijk en Andel. 

 Op pagina 20 ging het o.a. over Cornelis Zeeman en zijn gezin, maar echt veel gegevens leverde het ook niet op.

Maar dan komt een email binnen van Jelle Zeeman, de kleinzoon van Cornelis Zeeman. Hij was op 18 mei 2021 opvarende van het museumschip RWS 1 dat in de sluis kwam schutten. Als hij even aan wal komt, neemt hij een visitekaartje van de sluis mee. Jaren later, in 2022, neemt hij via mail contact op. 

Hij weet te melden dat zijn opa sluiswachter op de Wilhelminasluis was van 1936 - 1938. Zijn opa was ooit visser in Marken en toen zijn baan daar verloren ging, kwam hij naar Andel met zijn gezin. 

In 1938 vertrekt het gezin naar Urk waar Zeeman havenmeester wordt.

Jelle Zeeman, zijn kleinzoon, weet, waarschijnlijk in familiekring, een aantal foto's van de diensttijd van zijn opa te krijgen. Op de foto linksboven Cornelis (Kees) Zeeman met rechts zijn vrouw Aaltje Zeeman-de Waart. De namen van de anderen blijf ik nog (even) schuldig. Hieronder daarom nog een aantal foto's zonder verdere beschrijving. Wel vraag ik nog aandacht voor de prachtige voorgevels, wat jammer dat de huizen bij een renovatie in 1980 zo zijn vernield!

Op de laatste foto hierboven drie zonen van het gezin Zeeman waarover ook al in de brochure van Elbert Hak in het begin gewag werd gemaakt.