WILHELMINASLUIS  

 ANDEL


Nymphaea, een oude Salonbakdekkruiser

In de zomer van 2018 zie ik in de sluis een opvallend vaartuig schutten. Nog opvallender is de naam "Nymphaea". 's Avonds krijg ik van Joost Roeland een drietal foto's waarop deze Nymphaea (033.50461) op de Maas ter hoogte van Ammerzoden vaart.

Het schip is op weg naar Woudrichem, maar moet in de Wilhelminasluis in Andel even wachten. Het is daar zoals gezegd een opvallende verschijning.

Later die avond krijg ik van Beppie ten Böhmer, een ex-leerlinge van me zowel op de basisschool als op basketbal, ook een aantal foto's toegestuurd waarop de Nymphaea aan de passantensteiger in Woudrichem ligt.


Mijn belangstelling is nog meer gewekt en die avond vind ik wat gegevens op Binnenvaart.eu die interessant zijn. Zo blijkt het schip in 1917 te zijn gebouwd bij de werf van Conrad in Haarlem in opdracht van een Rotterdamse reder, A.J.M. Goudriaan. 
In 1941 wordt het schip door de Duitse Kriegsmarine in gebruik genomen, maar het komt de oorlog goed door. Het heeft dan de naam Onrust gekregen.
In 1946 wordt het schip verkocht aan Rijkswaterstaat die het in en vanuit Den Helder gebruikt als inspectie- en hulpbetonningsvaartuig, nog steeds als Onrust. De naam wordt Lord Onrust als het vanaf 1960 diverse eigenaren kent in Amsterdam. 
In 1979 komt het schip in "rustiger water" als D. Pels de eigenaar wordt en het de oorspronkelijke naam geeft, Nymphaea.
Die avond nog vind ik foto's van het schip uit 2015 als het in de buurt van Dordrecht door Dieter Henken wordt vastgelegd. 
Op Marine Traffic kom ik ook wat foto's tegen van de Nymphaea van William Hill . Het schip vaart dan in juli 2019 op het IJ in Amsterdam.

Een andere site, die van de eigenaar Dick Pels, levert een schat aan informatie op. Daarop een kijkje nemen is alleszins de moeite waard. 
Nu maar wachten tot de Nymphaea weer een keer door de Wilhelminasluis komt. 
Verder kom ik de Nymphaea tegen op de website van Oude Glorie. Daarop ook foto's van het interieur van het schip. 

 In de Schuttevaer van 07 april 2023 staat een artikel over de Nymphaea en dan vooral omdat eigenaar en bewoner Dick Pels er een boek over heeft geschreven.

        In mei 2023 staat een klein artikel over het schip in de Scheepvaartkrant. 

  terug naar Bijzondere Schepen